Endometrioza

Endometrioza je hronično oboljenje koje se javlja kada se tkivo koje oblaže unutrašnjost materice (endometrijum) pojavi van nje. Ovo tkivo može se pojaviti na jajnicima, jajovodima, crevima ili drugim organima u karlici, što može dovesti do brojnih simptoma.

Simptomi endometrioze variraju, a najčešći su bolne menstruacije, bolovi tokom odnosa, bolovi u karlici ili leđima, poremećaji menstrualnog ciklusa, problemi sa plodnošću itd.

Ovi simptomi mogu biti izazvani prisustvom endometrijalnog tkiva van materice, koje se i dalje ponaša kao da se nalazi unutar nje. Kada se endometrioza proširi na druge delove tela, može uticati na funkciju drugih organa i izazvati različite simptome.

Uzroci endometrioze nisu u potpunosti razjašnjeni, ali se veruje da genetski faktori, hormonalni disbalans i upalni procesi u organizmu mogu doprineti njenom razvoju. Važno je naglasiti da se endometrioza ne može sprečiti, ali da zdrav životni stil i pravilna ishrana mogu pomoći u smanjenju rizika za njeno nastajanje.

Dijagnoza endometrioze obično se postavlja na osnovu medicinske istorije pacijentkinje, ginekološkog pregleda, ultrazvučnog pregleda i drugih testova.

Lečenje endometrioze varira u zavisnosti od simptoma i stepena proširenosti promena. U nekim slučajevima, jednostavne promene u načinu života, kao što su promena ishrane ili početak redovne fizičke aktivnosti, mogu pomoći u ublažavanju simptoma. U drugim slučajevima, lekovi za kontrolu bolova ili hormonska terapija mogu biti korisni.

U ozbiljnijim slučajevima, hirurški zahvat neophodan je kako bi se uklonilo endometrijalno tkivo i popravile eventualne strukturne abnormalnosti koje su posledica bolesti.

Uz pravilnu dijagnozu i lečenje, pacijentkinje sa endometriozom mogu imati kvalitetan život i kontrolisati simptome bolesti. Važno je da se informišu i da aktivno učestvuju u planiranju tretmana i brizi o svom zdravlju.

Endometrioza je oboljenje koje se javlja kada se tkivo koje oblaže unutrašnjost materice pojavi van nje