Ginekološki ultrazvuk

Svakoj ženi se preporučuje da redovno obavlja ginekološke preglede kako bi se otkrile eventualne promene ili bolesti u reproduktivnom sistemu. Jedan od najčešćih pregleda koje obavlja ginekolog je ultrazvuk, koji se koristi za pregled materice, jajnika i drugih delova reproduktivnog sistema.

Ultrazvuk je dijagnostička tehnika

Ultrazvuk je dijagnostička tehnika koja koristi visokofrekventne zvučne talase koji se odbijaju od unutrašnjih organa i stvaraju sliku na ekranu. Ginekološki ultrazvuk može biti transabdominalni ili transvaginalni.

Transabdominalni ultrazvuk se obično obavlja tako što se gel nanosi na stomak, a zatim se sonda pomera preko kože kako bi se dobila slika unutrašnjih organa.

Transvaginalni ultrazvuk se obavlja pomoću sonde koja se umetne u vaginu. Ovaj pregled se obično radi kada je potrebno detaljnije pregledati matericu, jajnike ili druga tkiva u karlici. Transvaginalni ultrazvuk je siguran i ne boli, ali može biti neugodan.

Ginekološki ultrazvuk se koristi za mnoge različite svrhe, uključujući praćenje rasta i razvoja fetusa tokom trudnoće, otkrivanje i praćenje cista na jajnicima, otkrivanje polipa ili drugih abnormalnosti u materici i procenu stanja grlića materice.

Ultrazvuk je bezbolan, brz i neinvazivan pregled

Ako se otkriju bilo kakve abnormalnosti, ginekolog će vam dati savete o daljim koracima i možda će preporučiti dodatne pretrage ili tretmane.

Uz redovne ginekološke preglede, ginekološki ultrazvuk može biti izuzetno koristan u otkrivanju i sprečavanju ozbiljnih zdravstvenih problema. Zato je važno da redovno obavljate ove preglede i pratite savete svog ginekologa kako biste održali svoje reproduktivno zdravlje u najboljem mogućem stanju.

Ginekološki ultrazvuk