Ginekološki pregled

Ginekološki pregled je važan deo ženskog zdravlja i preventivne zdravstvene zaštite. Ovaj pregled može pomoći u otkrivanju brojnih zdravstvenih problema, uključujući infekcije, abnormalne ćelijske promene i tumore u reproduktivnom sistemu.

Ginekološki pregled se najčešće preporučuje jednom godišnje za sve žene koje su seksualno aktivne ili su dostigle pubertet. Međutim, u nekim slučajevima ginekolog može preporučiti češće preglede, posebno ako pacijentkinja ima neke simptome ili stanja koja zahtevaju češće praćenje, kao što su nepravilnosti u menstrualnom ciklusu, istoriju karcinoma u porodici, ranije prenosive infekcije ili neke druge medicinske probleme.

Ginekolog pregleda vaginu, cerviks i matericu kako bi otkrio eventualne abnormalnosti ili promene u ovim organima. Pored pregleda, ginekolog može naložiti i različite testove kako bi potvrdio ili isključio eventualne zdravstvene probleme.

Redovni ginekološki pregledi

Redovni ginekološki pregledi su važni za održavanje dobrog zdravlja žena i sprečavanje raznih oboljenja. Mogu pomoći u otkrivanju i lečenju infekcija, abnormalnih ćelijskih promena, cista, fibroida, polipa i tumora u reproduktivnom sistemu. Rano otkrivanje ovih problema može značajno povećati šanse za uspešno lečenje i oporavak.

Pacijentkinja obično prvo razgovara sa ginekologom o svojim zdravstvenim problemima, menstrualnom ciklusu i drugim pitanjima koja se tiču reproduktivnog zdravlja. Nakon toga, ginekolog pregleda spoljašnje genitalije kako bi se uverio da su u normalnom stanju. Zatim se izvodi ginekološki pregled. Pacijentkinja leži na leđima sa savijenim kolenima, a stopala su obično postavljena na posebne držače. Ginekolog koristi spekulum (instrument u obliku raširenog kljuna) kako bi pažljivo otvorio vaginu kako bi video grlić materice i provodio PAPA test ili bilo koji drugi test koji je potreban. Lekar zatim pregleda grlić materice, vaginu i vulvu.

Ginekološki pregled uključuje i palpaciju jajnika, grlića i materice. Utvrđuju se bilo kakve abnormalnosti, kao što su ciste ili tumori, i traže drugi simptomi ili promene koje bi mogle ukazivati ​​na ozbiljniji problem. Ovaj deo pregleda može biti malo neugodan, ali bi trebao biti bezbolan.

Redovni ginekološki pregledi