Ginekološki pregled

Ginekološki pregled se sastoji od anamneze i ginekološkog pregleda

Ginekološki pregled u užem smislu obuhvata:

  • inspekciju spoljašnjih genitalija
  • evaluaciju i ispitivanje unutrašnjih reproduktivnih organa pregledom pod spekulumom i bimanuelnim pregledom

Koristi se radi dijagnostikovanja vidljivih abnormalnosti spoljašnjih genitalnih organa, kao i promena na unutrašnjim genitalnim organima, procena postojanja upale, kao i radi uzimanja odgovarajućih uzoraka za dalje analize (brisevi, Papanicolaou test i dr).

Inspekcijom se gleda postoji li crvenilo, iritacija, sekret, ciste, ili neke druge vidljive promene na spoljašnjim genitalnim organima.

Pregled spekulumom traje kratko i nije bolan. Može biti neprijatan, naročito ako je vagina osetljiva zbog infekcije. Spekulum je instrument koji služi da se odmaknu zidovi vagine, što omogućava da vidi unutrašnjost vagine i grlić materice. 

Bimanuelni pregled služi da se proveri stanje i položaj unutrašnjih genitalnih organa. Ovim pregledom se ginekolog orijentiše o položaju, veličini i palpatornim promenama organa u maloj karlici (jajnici, jajovodi, materica, vagina). Pregled nije bolan.

Dopuna ginekološkom pregledu je ultrazvučni pregled, koji se smatra standardnim pregledom prilikom svake posete ginekologu.