Kardiotokografija – CTG

Kardiotokografija (CTG) je neinvazivni test koji se koristi za praćenje rada fetalnog srca i kontrakcija materice. Ovaj test je uobičajeni deo prenatalne nege i pomaže da se proceni zdravlje fetusa.

Kardiotokografija je neinvazivni test koji se koristi za praćenje srčane frekvence fetusa i kontrakcija materice. U osnovi, CTG test meri brzinu otkucaja srca fetusa, zajedno sa učestalošću i jačinom kontrakcija materice. Ovo je važno jer fetalno srce treba da radi normalno, a kontrakcije materice mogu ukazati na rizik od prevremenog porođaja.

Postoje dva načina CTG testa – eksterna i interna kardiotokografija

Eksterna kardiotokografija, koja se najčešće koristi kod nas, radi se u drugom i trećem trimestru trudnoće. Za ovaj test, sonde su pričvršćene na trbuh trudnice uz pomoć traka ili pojasa. Jedan senzor meri srčanu frekvencu fetusa, dok drugi senzor meri kontrakcije materice. Test traje između 20 i 30 minuta.

Interna kardiotokografija se obično radi u kasnoj fazi trudnoće ili tokom porođaja. Ovaj test uključuje postavljanje senzora za praćenje na fetalni skalp putem vagine. Ova metoda daje preciznije i pouzdanije podatke, ali je invazivnija od eksterne kardiotokografije.

Kardiotokografija može otkriti bilo kakve abnormalnosti u srčanom ritmu bebe u odnosu na kontrakcije materice. Ako se tokom testa primete problemi, lekar može preduzeti odgovarajuće mere kako bi se poboljšalo zdravlje bebe, kao što su primena kiseonika, primena lekova za smanjenje kontrakcija ili čak hitan carski rez ako postoji rizik po život bebe.

Kardiotokografija - CTG