PREGLEDI I VOĐENJE TRUDNOĆE

Pregledi tokom trudnoće su ključni za zdravlje majke i deteta, a obuhvataju niz različitih testova i pregleda koji pomažu u praćenju rasta i razvoja bebe, kao i u otkrivanju eventualnih problema u trudnoći.

Na prvom pregledu

Na prvom pregledu koji se obično zakazuje kada se sazna za trudnoću, utvrđuje se datum začeća i okvirni datum porođaja. Takođe će se obaviti detaljan pregled materice, grlića materice i jajnika, kako bi se isključile eventualne anomalije.

Nakon prvog pregleda, trudnica obično odlazi na redovne kontrole na svakih 4-5 nedelja tokom prvog trimestra. Na ovim pregledima, ginekolog će meriti krvni pritisak, težinu, urin i obim trbuha. Takođe će se pratiti rast bebe i njenu srčanu radnju.

U drugom trimestru

U drugom trimestru pregledi postaju češći, obično svake 3-4 nedelje. Osim što se prate parametri poput krvnog pritiska, težine i obima trbuha, sada se mogu obaviti i različiti testovi koji pomažu u otkrivanju eventualnih problema sa bebom. To uključuje ultrazvučne preglede koji se obično rade u 12. i 20. nedelji trudnoće. Ultrazvuk može otkriti probleme sa razvojem bebe, kao i odrediti pol deteta.

U trećem trimestru

U trećem trimestru pregledi postaju još češći, obično na 1-2 nedelje. Prati se napredak trudnoće i sprovode se dodatni testovi, ako za to postoji potreba. Takođe se razgovara o planu porođaja, uključujući izbor načina porođaja i planiranje boravka u bolnici.

Važno je naglasiti da pregledi tokom vođenja trudnoće ne uključuju samo ginekološke preglede. Takođe mogu biti potrebni pregledi drugih specijalista, kao što su pregledi interniste, hematologa, ultrazvučni pregledi srca majke ili ploda, analize krvi i urina, kao i genetski testovi.

Pregledi i vođenje trudnoće