Kiretaža

Prekid trudnoće (kiretaža, abortus)

Kiretaža je instrumentalni prekid trudnoće do 10. nedelje gestacije koji se izvodi na zahtev pacijentkinje. Razlozi za izvođenje intervencije mogu biti različiti – lični, socioekonomski, u cilju očuvanja zdravstvenog stanja majke…

Smatra se da se godišnje u medicinskim ustanovama širom sveta obavi oko 45 miliona kiretaža.

Pre same intervencije obavlja se razgovor sa pacijentkinjom i uzima se detaljna anamneza, a nakon toga radi se ginekološki i ultrazvučni pregled. Kada se utvrdi da je trudnoća vitalna i da ultrazvučno nije veća od 10. gestacijske nedelje, pacijentkinji se objašnjava postupak izvođenja intervencije,  moguće komplikacije, šta da očekuje u periodu nakon intervencije i popunjava se upitnik i saglasnost na intervenciju.

Prekid trudnoće kiretaža abortus

INTERVENCIJA

Kiretaža ili abortus se može izvesti u lokalnoj ili kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji.

Najveći broj pacijentkinja intevenciju želi da radi u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji, jer je u tom slučaju intervencija potpuno bezbolna.

Sama kiretaža obične traje oko 10 minuta. Poštujući sve mere asepse i antisepse, intervencija uklanjanja embriona izvodi se korišćenjem različitih instrumenata, najčešće vakuum aspiratora.

Oko sat vremena nakon intervencije neophodno je mirovanje i kontrola krvarenja. Savetuje se da pacijentkinja tog dana miruje, a već sutradan može se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Blago krvarenje obično traje od jednog do sedam dana nakon intervencije. Retko, oskudno krvarenje može trajati i nekoliko nedelja.

Kod svih žena koje su RhD (-) negativne, nakon ili najkasnije do 72h od intervencije neophodna je zaštita Anti-D imunoglobulinom.

U toku intervencije najčešće se ordiniraju antibiotici, jer se smatra da se na taj način značajno smanjuje rizik od infekcije. Neophodno je da se nastavi sa upotrebom antibiotika i nakon intervencije. Odluku o vrsti antibiotika i dužini trajanja antibiotske terapije određuje ginekolog nakon intervencije.

Savetuje se kontrola ginekologa 7-14 dana nakon prekida.

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Kiretaža je uspešna u 99% slučajeva i smatra se jednom od najuspešnijih intervencija u ginekologiji.

Aspiraciona kiretaža je siguran i uobičajeni postupak koji koristi više od 40 godina i predstavlja jednu od najbezbednijih metoda abortusa.

Iako kiretaža predstavlja jednu od najsigurnijih intervencija u ginekologiji moguće su i komplikacije, kao što su obilnije krvarenje, perforacija zida materice, infekcija, zadržavanje produkata začeća i neophodnost ponovne intervencije, poremećaj ili izostanak ciklusa, slepljivanje zidova materice, infertilitet i sterilitet. Ove komplikacije su u današnje vreme izuzetno retke. Stopa smrtnosti od abortusa je 0.7 smrtnih slučajeva na 100.000 intervencija.

Kiretaža
Abortus