Ginekološki ultrazvuk

Ginekološki ultrazvuk je neinvazivni dijagnostički pregled koji se koristi za procenu organa male karlice žene. Omogućava vizualizaciju organa i struktura male karlice uključujući matericu, grlić materice, jajovode i jajnike. Doppler pokazuje brzinu i pravac kretanja krvi u karličnim organima.

Kako se radi ginekološki ultrazvuk

Ginekološki ultrazvuk može biti transabdominalni (preko stomaka) i transvaginalni (kroz vaginu).

Transabdominalni ultrazvuk izvodi se stavljanjem sonde na kožu adbomena, bezbolan je i nije neprijatan za pacijentkinju. Priprema zahteva uzimanje 1 – 1,5 litar bistre tečnosti najmanje jedan sat pre pregleda.

Za transvaginalni ultrazvuk neophodno je isprazniti bešiku neposredno pre pregleda. Bezbolan je, mada kod manjeg broja pacijentkinja može biti neprijatan. Ultrazvučna sonda je bliža organima male karlice, te je vizualizacija bolja.

Može se koristiti samo jedna ili obe metode ukoliko su potrebne dodatne informacije za postavljanje dijagnoze ili odabir adekvatnog lečenja.

Čemu služi ginekološki ultrazvuk

Ultrazvučno se procenjuju veličina, oblik i položaj materice i jajnika, debljina, ehogenost i prisustvo tečnosti ili masa u endometriju, miometrijum, jajovodi, dužina i debljina grlića materice, protok krvi kroz karlične organe.

Ginekološki ultrazvuk može pružiti mnogo informacija o veličini, lokalizaciji i strukturi pelvičnih masa, ali ne može dati definitivnu dijagnozu karcinoma ili drugih specifičnih bolesti.

Ultrazvuk karlice može se koristiti za dijagnozu i pomoć pri određivanju terapije sledećih stanja:

  • Abnormalnosti anatomske strukture materice
  • Fibroidnih tumora, masa, cisti i drugih vrste tumora unutar karlice
  • Prisustva i položaja intrauterinog uloška (IUD) – spirale
  • Pelvičnih inflamatornih bolesti (PID) i drugih vrsta zapaljenja ili infekcija
  • Postmenopauznog krvarenja
  • Praćenja veličine folikula
  • Vanmaterične trudnoće
  • Praćenja fetalnog rasta i razvoja tokom trudnoće

Ultrazvuk se takođe može koristiti kao pomoć prilikom nekih procedura, kao što su biopsija endometrijuma, kiretaža, sonohisterografija, amniocenteza i dr.