Kolposkopija i bris Papanicolaou

Kolposkopija i bris Papanicolaou su dva najvažnija testa koji se koriste u prevenciji i otkrivanju karcinoma grlića materice. Oba testa su neinvazivna i bezbolna, te se rutinski preporučuju ženama kao deo redovnog ginekološkog pregleda.

Kolposkopija

Kolposkopija je postupak koji koristi specijalnu vrstu mikroskopa, koji se naziva kolposkop, za pregled grlića materice. Uz pomoć kolposkopa, mogu se bolje proceniti bilo kakve nepravilnosti, kao što su rane, izrasline ili izmenjena tkiva na grliću materice. Ovaj postupak obično traje oko 10-15 minuta. Ginekolog će pregledati grlić materice i vaginu pomoću kolposkopa, koji se nalazi na vrhu dugačke cevi, koja je smeštena između nogu pacijentkinje.

Bris Papanicolaou

Bris Papanicolaou (Pap test) je postupak koji koristi uzorak ćelija sa grlića materice, kako bi se otkrile abnormalnosti i promene koje mogu ukazivati na rak grlića materice. Ovaj postupak je bezbolan i obično se obavlja tokom rutinskog ginekološkog pregleda. Lekar će pažljivo uzeti uzorak ćelija sa grlića materice, koristeći malu četkicu ili lopaticu, koja se zatim šalje u laboratoriju na analizu.

Uz redovno sprovođenje ovih testova, rak grlića materice može biti rano otkriven i uspešno lečen.

Kolposkopija i bris Papanicolaou