Kiretaža

Kiretaža je medicinska procedura koja se koristi za uklanjanje tkiva iz materice. Postoji nekoliko razloga zbog kojih se može primeniti kiretaža, uključujući pobačaj, dijagnostiku problema sa sluzokožom materice i uklanjanje patoloških stanja poput polipa.

Kiretaža se obično izvodi u anesteziji, a uključuje širenje grlića materice kako bi se omogućio pristup unutrašnjosti materice. Zatim se koristi instrument koji se zove kireta, koji se koristi za skidanje tkiva sa zidova materice. Nakon postupka, pacijentkinja obično ostaje pod nadzorom medicinskog osoblja dok se oporavlja od anestezije.

Indikacije za kiretažu

Indikacije za kiretažu mogu uključivati probleme sa menstrualnim ciklusom, kao što su obilni ili bolni ciklusi, kao i abnormalno krvarenje. Kiretaža se takođe može koristiti za uklanjanje tkiva nakon spontanog pobačaja, kako bi se sprečila infekcija.

Osim dijagnostičkih i terapijskih indikacija, kiretaža se takođe može koristiti za uzimanje uzoraka tkiva materice radi biopsije. Biopsija se obično izvodi ukoliko postoji sumnja na rak materice ili druge abnormalnosti, a omogućava precizniju dijagnostiku i planiranje daljeg lečenja.

Međutim, kao i svaka medicinska procedura, kiretaža nosi određeni rizik. Mogućnost infekcije, krvarenja, oštećenja materice i drugih komplikacija postoji, pa se stoga pre kiretaže pažljivo procenjuju prednosti i rizici za svaku pacijentkinju.

Kiretaža