Kiretaža

Kiretaža ili abortus, kako se najčešće naziva procedura za legalni prekid trudnoće, podrazumeva prekid trudnoće do 10. nedelje gestacije na zahtev pacijentkinje, što je zakonski propisano u Republici Srbiji.

Legalni prekid trudnoće vrlo je česta intervencija koja se izvodi zbog raznih potreba žena širom sveta, koje ne žele da ostanu trudne. Odluka da se trudnoća prekine jeste samo Vaša. Kada se ona donese, najbitnije od svega jeste da se kiretaža izvede na najbezbedniji mogući način, prateći sve protokole koji su osmišljeni da ne bi došlo od ugrožavanja Vašeg zdravlja.

Sama procedura podrazumeva intervenciju prilikom koje se ginekološkim instrumentima uklanja trudnoća. Intervencija može da se radi u lokalnoj anesteziji ili kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji. Najveći broj žena odlučuje se za intervenciju u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji, koja omogućava najmanji mogući diskomfor za pacijentkinju, odnosno bezbolna je.

Celokupna intervencija traje u proseku 10 minuta. Ginekolog, poštujući sve protokole asepse i antisepse, pristupa instrumentalnom uklanjanju trudnoće – tzv. vakuum aspiraciji koja predstavlja najbezbedniji, a sa druge strane najefikasniji način prekida trudnoće. Nakon intervencije, pacijentkinja provodi oko sat vremena pod nadzorom radi kontrole krvarenja. Krvarenje nakon intervencije, po tipu i trajanju, bude najčešće kao menstrualno krvarenje ili se zadrži nešto duže. Takođe, dan intervencije vodi se kao 1. dan menstrualnog ciklusa.

Žene sa Rh negativnom krvnom grupom (Rh D -) nakon intervencije, a najkasnije 72h od intervencije, trebalo bi da prime zaštitu u vidu anti Rh-D imunoglobulina (Rhogam, Rhophylac, Immunorho, Rhesonativ…), kako bi se sprečile moguće komplikacije u narednim trudnoćama. Savetovano je mirovanje nakon intervencije i izbegavanje težih fizičkih napora, a u narednim danima pacijentkinja može da se vrati svojim svakodnevnim aktivnostima i obavezama.

Kontrolni pregled se savetuje 7-14 dana nakon intervencije kako bi se potvrdilo da je sve vezano za intervenciju proteklo uredno.

Uspešnost i komplikacije kiretaže

Uspešnost kiretaže putem vakuum aspiracije jeste 99%, te sa ovim postotkom predstavlja jednu od izuzetno uspešnih interevncija. Dugi niz godina se koristi u ginekologiji i akušerstvu i predstavlja jednu od standardnih procedura prilikom abortusa.

Kao i svaka druga intervencija, tako i kiretaža, nosi sa sobom mogućnost komplikacija.

Neke od mogućih komplikacija su obilnije krvarenje, perforacija zida materice, infekcija, poremećaj ili izostanak ciklusa, slepljivanje zidova materice, infertilitet i sterilitet. Ove komplikacije su u današnje vreme izuzetno retke.

Kiretaza abortus prekid trudnoce

Kiretaža ili abortus