Značajan faktor rizika za život i zdravlje buduće majke i ploda su hipertenzivne bolesti u trudnoći. Godišnje od preeklampsije i njenih komplikacija izgubi život

 70.000 trudnica i preko 500.000 fetusa širom sveta. U GAK „Narodni front“ može da se utvrdi koje trudnice su pod povećanim rizikom za razvoj ovog sindroma.

Svi znaju da povišen krvni pritisak nije dobar za zdravlje, a u trudnoći može da dovede i do komplikacija sa lošim ishodom po majku i plod. Ponekad se kasno prepozna, jer dugo može da bude bez simptoma. Zato mora na vreme da se ustanovi i leči, a najbolji put da buduće majke očuvaju zdravlje i na svet donesu zdravu bebu je skrining na težak oblik hipertenzije – preeklampsiju.

 Posle skrininga, zajedno sa ginekologom, mnogo toga možete uraditi kako bi se sprečile moguće komplikacije, posebno ako je povišen rizik za njen razvoj.

Visok krvni pritisak može da se javi u bilo kojoj nedelji trudnoće, a preeklampsija se razvija najčešće u drugoj polovini trudnoće. Karakterišu je hipertentija i prisustvo proteina u urinu, najčešće praćeni otocima. Još uvek se ne zna tačan mehanizam nastanka poremećaja.

Mora brzo da se reaguje

Nakon postavljanja dijagnoze preeklampsije neophodna je hospitalizacija, a nakon toga preduzimaju se različiti postupci u cilju sprečavanja razvoja 

komplikacija kod majke i ploda. Neophodno je da se reaguje u što kraćem roku – poruka je budućim majkama, čitateljkama Lene, dr Petra Cabunca, specijaliste ginekologije i akušerstva u GAK „Narodni front“ u Beogradu.

Ukoliko se uoči problem, dodatna ispitivanja i praćenja su obavezna.

Skriningom, redovnim kontrolama i sprovođenjem odgovarajućih postupaka, razvoj komplikacija preeklampsije se svodi na najmanju moguću meru. 

Koliko su hronični zdravstveni problemi i prethodna stanja značajni faktori rizika?

Pod povećanim rizikom za preeklampsiju su pacijentkinje sa hroničnom hipertenzijom, hipertenzijom u prethodnoj trudnoći, sa hroničnim bubrežnim bolestima, dijabetes melitusom, nekim trombofilijama, autoimunim bolestima… Jedan od najznačajnijih faktora rizika za razvoj preeklampsije su patološki protoci kroz materične krvne sudove, koji se određuju u vreme skrininga.

Koje trudnice su najpodložnije PE?

Preeklampsija se češće javlja kod prvorotki, gojaznih i trudnica preko 40 godina, onih kod kojih je razmak između trudnoća duži od 10 godina, kod blizanačkih trudnoća i u slučaju da postoji pozitivna porodična anamneza preeklampsije.

Može li da se spreči oboljevanje?

Nažalost, ne može. Cilj skrininga je pravovremeno otkrivanje preeklampsije i sprečavanje komplikacija. Postupak lečenja trudnice sa preeklampsijom zavisi od težine bolesti i starosti trudnoće.

Vreme i značaj skrininga

Kada je najbolje vreme za skrining?

Prvi skrining na preeklampsiju se radi u isto vreme kada i rani biohemijski skrining na aneuploidije (“Dabl test”), a to je između 11. i 14. nedelje trudnoće. Nakon toga ponavlja se još najmanje tri puta tokom trudnoće.

Zašto je značajan?

Već krajem prvog trimestra vrši se prva procena rizika za razvoj preeklampsije. Kod trudnica sa povišenim rizikom pravi se plan daljih kontrola i vreme kada će se ponavljati skrining, koji se pravi na osnovu kliničkih protokola i po potrebi koriguje u zavisnosti od kliničke slike.

Koje komplikacije su moguće?

Slabo napredovanje rasta ploda (intrauterusni zastoj u rastu ploda), prevremeni porođaj, komplikacije usled nezrelosti novorođenčeta uzrokovane prevremenim porođajem, prevremeno odlubljivanje posteljice (abrupcija) i smrt ploda u materici najčešće su komplikacije preeklampsije. Smrtni ishod trudnice je najteža komplikacija.

Poslušajte savete

Šta savetujete Lenine buduće mame?

Najbolja prevencija je redovna kontrola krvnog pritiska. Čitateljke Lene u drugom stanju treba da vode računa o ishrani, da smanje unos soli i izbegavaju masnu i začinjenu hranu, kao i alkohol i cigarete, ne samo zbog povišenog krvnog pritiska.

Da li im preporučujete fizičke aktivnosti?

Svaka trudnoća je specifična. Preporučljiva je umerena fizička aktivnost, nakon konsultacije sa ginekologom.


Izvor:

stil.kurir.rs/lepi-zdravi/saveti-strucnjaka >>>

Pročitajte još:

Rizična trudnoća >>>

Simptomi najčešćih polnih bolesti >>>

5 letnjih pitanja za ginekologa >>>