Dijagnostikovana mi je vaginalna infekcija i propisana terapija vaginaletama, koju trenutno koristim. Da li je neophodno da tokom terapije izbegavam kupanje u bazenu/moru?

U toku terapije vaginalnih infekcija, kupanje u bazenu/moru nije zabranjeno, ali nije ni preporučljivo. Mora se voditi računa i koje su vaginalete u pitanju, jer se može smanjiti dejstvo leka. Ukoliko ipak odlučite da se kupate, odmah po izlasku iz vode na suvo telo navucite čist i suv kupaći kostim i odmarajte na čistom i suvom peškiru.

 

Je li je tačno da kao preventivu vaginalnih infekcija možemo koristiti preparate (vaginalete) sa probioticima?

„Vaginalni probiotici“, oralni ili vaginalni, održavaju balans vaginalne flore i na taj način štite od infekcije. Laktobacili, koji se nalaze u ovim preparatima, predstvaljaju bakterije koje su normalno prisutne u vaginalnoj flori. Održavaju normalnu kiselost vagine i štite od razvoja infekcije. Međutim, u nekim slučajevima, čak i pored njihove primene može doći do pojave infekcije, što zavisi kako od imunološkog stanja pacijentkinje, tako i od vrste uzročnika.

 

Da li je mit ili istina da se kupanjem u bazenu možemo zaraziti hlamidijom?

Hlamidija spada u grupu seksualno prenosivih bolesti. Prenosi se tokom nezaštićenog seksualnog odnosa sa zaraženom osobom (vaginalnog, analnog ili oralnog), a može se preneti na oči u slučaju kontakta sa zaraženim vaginalnim sekretom, kao i sa majke na plod u toku porodjaja. Ne može se preneti poljupcima, preko posteljine, daske na WC šolji, brava, bazena, toplih kupki, nakita, odeće…

 

Htela bih da odložim menstruaciju kako ne bih dobila ciklus baš na letovanju. Inače, ne koristim kontraceptivne pilule. Na koji način to mogu uraditi?

Odlaganje menstruacije je moguće primenom gestagenih prepara. Počnite da ih koristite 3-4 dana pre očekivane menstruacije i uzimajte ih onoliko dugo koliko je potrebno da se odloži, mada se ne preporučuje da to bude duže od 12 do 14 dana. Nekoliko dana nakon prestanka uzimanja javiće se menstrualno krvarenje. Ipak, nije preporučljiva njihova česta upotreba. Ne smeju ga koristiti trudnice ili žene koje sumnjaju na trudnoću, u toku dojenja, vaginalnog krvarenja nepoznatog porekla, kod tromboembolijskih bolesti, bolesti jetre, tumora jetre, malignih tumora zavisnih od polnih hormona… Ove tablete nemaju kontraceptivni efekat.

 

Da li je pilula za dan posle pouzdana? I da li je bezbedna za zdravlje?

Pouzdanost pilule za dan posle je oko 85-90%. Uzima se najkasnije 72h od rizičnog odnosa, a najbolji efekat ima u prvih 12-24h.  Nakon 3-4 nedelje od uzimanja, neophodan je pregled ginekologa radi isključivanja trudnoće. Kod jedne od sedam žena javlja se mučnina, povraćanje, glavobolja, preosetljivost grudi, bolovi u stomaku i dr.  Nema jasnih kontraindikacija za njihovu primenu, ali treba biti oprezan kod žena kod kojih postoji poremećaj funkcije jetre, malapsorpcija (npr. Kronova bolest), alergija na lek…

 

Pročitajte još:

Rizična trudnoća >>>

Simptomi najčešćih polnih bolesti >>>